Coraz częściej decydujemy się kupować ekologiczne jedzenie, ale czy tak naprawdę wiemy jak wygląda ich produkcja na farmie?
Jak wygląda hodowla ekologiczna?
Uprawa ekologicznych warzyw zazwyczaj odbywa się na niewielkich farmach, na których rosną różnego rodzaju warzywa i owoce. Bardzo ważne jest to, żeby stosować płodozmian, czyli rotacyjnie zmieniać uprawę na danym polu. Oznacza to, że w jednym roku w danym miejscu hodujemy jeden rodzaj roślin, a w drugim już inny. Dzięki temu chronimy ziemię przed wyjałowieniem. Ważne jest też to, żeby stosować naturalne nawozy. Najlepszy będzie tutaj kompost i obornik. Dlatego na takiej farmie powinny znaleźć się też zwierzęta. Jeśli chodzi o ich hodowle, tutaj również są ścisłe zasady, których trzeba się trzymać. Przede wszystkim, musimy karmić zwierzęta zdrowymi paszami, nie możemy używać tej przemysłowej. Takie zwierzęta należy hodować w tradycyjnej oborze i nie można podawać im antybiotyków oraz hormonów, które mają przyspieszać ich wzrost. W ten sposób produkty, które wychodzą z takich gospodarstw są w stu procentach ekologiczne.